Friday, November 19, 2010

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ? από την Ξανθίππη Γκλαβοπούλου

Δυο μέρες τώρα το BBC Sussex ασχολείται με ένα θέμα εκτοπίζοντας τις πολιτικές ειδήσεις σε δευτερεύουσας σημασίας γεγονότα. Μία δεσποινίς ετών 92 πριν από ένα χρόνο υιοθέτησε ένα σκυλί ντόπερμαν από καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Κάποια στιγμή, τους το άφησε για 20 μέρες προκειμένου να ταξιδέψει. Όταν όμως επέστρεψε κατακεραυνοβολήθηκε από την απόφαση να δοθεί το ζώο σε κάποιους άλλους.
Η δεσποινίς κατέφυγε στην δικαιοσύνη και από τότε μη βρίσκοντας ανταπόκριση από φορείς, απασχολεί όλα τα τοπικά μέσα. Στρατολογήθηκαν δικηγόροι, ψυχολόγοι σκύλων… ναι ναι… υπεύθυνοι οργανώσεων προστασίας τετράποδων, θέτοντας ερωτήματα στην τοπική κοινωνία του τύπου. Είναι ένα τετράποδο property και πόσο χρονικό διάστημα κατοχυρώνει δικαιώματα στο αφεντικό του? Οι τοξίνες λόγω μη έντονης φυσικής δραστηριότητας του ζώου αποτελεί υπαιτιότητα για να αρθεί η κηδεμονία από το αφεντικό του? Πως μπορεί να εκτιμηθεί και με ποια κριτήρια η σωστή παραμονή ενός ζώου σε ένα σπίτι.. και άλλα πολλά….

Οι  Βρετανοί χάνοντας μια αυτοκρατορία  και ψάχνοντας ρόλο άγνωστο γιατί, ανέπτυξαν ιδιαίτερη ευαισθησία σε πολλά οικολογικά περιβαλλοντολογικά θέματα και λατρεύουν να το κάνουν αυτό δημιουργώντας  μεγάλο θόρυβο, όχι μόνο στην μουσική τους. Οι καλοί τους τρόποι δεν εξαντλούνται  στο τραπέζι αλλά επεκτείνονται και σε άλλα θέματα, αυτά που από ένστικτο θαυμάζουμε. Όταν οδηγούσα και πέταξα ένα άδειο πακέτο τσιγάρα από το παράθυρο σε highspeed road σε τρία χιλιόμετρα με είχε σταματήσει η αστυνομία καλά πληροφορημένη από τον «πισινό» μου… Εντοπίζοντας ότι τα κουνέλια μειώνονταν σημαντικά σε αριθμό, από την φοιτητική ελληνική κοινότητα, τα τάιζαν τέτοιες τροφές που σε απέτρεπαν ακόμη και να τα πλησιάσεις …πόσο μάλλον να τα γευτείς. Έτσι οι ασβοί-λαγοί γλύτωσαν την παρέα με τα κρεμμυδάκια στιφάδο  και τα παλληκάρια μας βάλανε τις σφεντόνες στα συρτάρια τους.

Πριν μερικές μέρες με την υποψία ότι θα αυξηθούν τα δίδακτρα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ξεχύθηκαν και τα έκαναν γυαλιά-καρφιά όταν το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών είναι αλλοδαποί. Όταν ο υπουργός τους οικειοποιήθηκε (έτσι το λέμε εμείς- οι Άγγλοι το λένε  υπεξαίρεση ) ένα κατάπτυστο ποσό  για τα ελληνικά δεδομένα  τον στείλανε στο σπίτι του. Σε θέματα καθημερινής τρέλας έχουν την λύση. Δεν αφήνουν να πέσει τίποτα κάτω… 
Η ευαισθησία τους μεταδίδεται όπως και τα μαθήματα κηπουρικής τους. Όλοι έχουν το ίδιο καλοκουρεμένο πράσινο γκαζόν σε σημείο να νομίζεις ότι όλοι οι κήποι είναι ένα… και αυτή είναι η πεμπτουσία της αλήθειας… παρασύρει ο ένας τον άλλον σε συμπεριφορές οικολογικής και όχι μόνο ευαισθησίας. Ο καθηγητής των παιδιών μου πηγαίνει στο πανεπιστήμιο με τα πόδια ή με το ποδήλατο, δεν χρησιμοποιεί το ασανσέρ δεν έχει κινητό.. θα μου πείτε ακραίες περιπτώσεις… ναι αλλά είναι ευτυχισμένος, γιατί έχει ήσυχη την συνείδησή του ότι πράττει το σωστό για τον εαυτό του και τους άλλους.

Η ευαισθησία μεταδίδεται σαν ιός από τον ένα στον άλλον εξοστρακίζοντας την κυνικότητα. Όταν θα είμαστε οι πολλοί , και   θα απολαμβάνουμε τα αρώματα από τις τριανταφυλλιές μας, τότε και  ο κυνικός γείτονας θα ζητήσει και αυτός το φάρμακο για να ποτίσει την δικιά του.  Όπου κυνικός είναι ο άνθρωπος που ξέρει την τιμή όλων των πραγμάτων αλλά την αξία κανενός κατά τον Oscar. Είναι ο άνθρωπος που, όταν μυρίζει λουλούδια ψάχνει να βρει το φέρετρο κατά τον Loui Mencken. Ουτοπία θα μου πείτε... Η πλειοψηφία συνήθως -όχι πάντα- δίνει μια καλή απάντηση σε αυτούς που την αμφισβητούν.Δεν είναι  η απόλυτη αλήθεια  αλλά ποιός μπορεί να αρνηθεί μια θετική στάση ζωής που μόνο καλό μπορεί να προκαλέσει? Είναι ευκολότερο να ενστερνιστείς τον τρόπο ζωής που σε κάνει πιο χαρούμενο παρά να μπείς σε αγώνα να τον πολεμήσεις. Αφορμές και δικαιολογίες μπορούμε να βρούμε άπειρες για να παραμείνουμε άκαμπτοι, τα γεγονότα όμως θα μας προλάβουν...


Η ευαισθησία είναι το ιώδιο στην πληγή είναι η απάντηση σε μια βαλτωμένη κοινωνία. Πως μπορείς να εξαναγκάσεις κάποιον  να γίνει ευαίσθητος? Οταν το σημερινό μότο είναι  "τα κακά κορίτσια πάνε παντού..". Όταν σαν παλιάνθρωπος διαλέγει να λέει την αλήθεια με δυσάρεστο τρόπο? Όταν συμπεριφέρονται με όλους σαν εξίσου διεφθαρμένους με τους ίδιους –σύμφωνα με το ανέκδοτο- «μαζί τα φάγαμε»? Όταν οι άνθρωποι του Πολυτεχνείου αφήνουν το γαρύφαλλο μέσα από τις μαύρες θωρακισμένες Μερσεντές?  Υπάρχει λύση?

Ναι, βάζοντας το ερώτημα  στον εαυτό μας «πόσο καιρό θα αντέξω την απελπισία μου χωρίς ελπίδα, ποιο αναισθητικό θα αναποδογυρίσει την ζωή μου»? Ανάμεσα στο δίλημμα της λαχτάρας για μια καλύτερη καθημερινή ζωή και της απελπισίας να συνεχίσουμε τον κατήφορο, η απάντηση είναι η ευαισθησία. 
Ο πολιτισμός μας δεν εξαρτάται άμεσα από κανένα ιδιαίτερα τομέα της επιστήμης, η συνέχιση όμως της ανθρωπότητας εξαρτάται από τα δικά μας αντανακλαστικά ευαισθησίας. Τρομάξτε τους φωνάζοντας δεν πάει άλλο… Η μεγαλύτερη ατομική συνεισφορά μας είναι να διορθώσουμε τα λάθη μας με φως, με τέχνη, με αγάπη, με ευαισθησία, με εθελοντισμό και με καλή προαίρεση πάνω απ΄όλα. Το οφείλουμε σε όλους αυτούς που αγαπάμε.

«Η θετική στάση μας μπορεί να μην επιλύσει όλα τα προβλήματά σου, αλλά θα ενοχλήσει τόσους ανθρώπους, που αξίζει τον κόπο» Herm Albright

Όπως οι αυλές μας στα νησιά είναι γεμάτες φορτωμένες μποκαμβίλιες έτσι θα θεριέψει και η ευαισθησία φυτεύοντας την πρώτα απ όλα στο δικό μας σπίτι… ποιός δεν θέλει την ομορφιά και το άρωμα?
Ξανθίππη

         

12 σχόλια (κλικ για να δείτε ή να προσθέστε):

Anonymous said...

Όμορφο κείμενο με πολύ νόημα και καλογραμμένο.

Δημήτρης Χατζηνικολάου

Artemis said...

ποσο -μα ποσο- δικαιο εχεις! ο κυνισμος και η κακια επικρατουν γιατι παντα ειναι δυσκολος ο δρομος της αρετης... ειναι πολυ ευκολο να δικαιολογουμαστε και να τα ριχνουμε ολα στους αλλους περιμενοντας την αυτοκαθαρση να λειτουργησει εκ των ουκ ανευ... θα πω οτι χρειαζεται να παταμε πανω στην παιδεια και οχι με την στενη ακαδημαικη χροια... μεγαλωνουμε χωρις αξιες, το μονο που μαθαινουμε ειναι το δικιο της παρτης μας και ολα νομιζουμε οτι μας τα χρωστανε... Στην Καβαλα παιδια του Λυκειου σε ωρα μαθηματος ξυλοκοπησαν μεχρι θανατου ενα κουταβακι... ταχα μου, ενημερωθηκαν οι αρχες! τι ανθρωποι ξημερωνουν για τον τοπο μας και που υπαρχει μεσα μας πονος για την ξενη οντοτητα οταν δεν υπαρχει εκτιμηση ουτε για τον ιδιο μας τον εαυτο; Τελικα, μπορει να αντεχω χωρις καινουργιο ζευγαρι παπουτσια, χωρις εξοδο για ενα μηνα, χωρις πολλα πραγματα, αλλα δεν αντεχω χωρις σεβασμο και ευαισθησια...

atlaspower said...

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΞΑΝΘΙΠΠΗ!! ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΤΗ ΧΑΡΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΕΤΟΙΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ! CONGRATULALATIONS ΛΟΙΠΟΝ!!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

PTI PERIGRAFIS TO THEORO TO ISTATO TIS BARVAROTITS TO NA THEORIS SOSTO KAI EVESTHITO TO OTI PETAKSES XARTI KAI O PISO SE EDOSE ...EGO TOLEO APLOS ROUFIANIA KAI POU TO ANAFERIS KAI MONO SE KANI ROUFIANO...ETSI ONOMAZETAI O KATADOTIS STA ELLINIKA STA AGGLIKANIKA OPOS THELIS PESTO....EPISIS KSXASE EPIMELOS NA ANAFERIS..POS PNTOU EXEI KAMERES STO LONDISTAN..MIAS KAI OLES OI FILES POU TELIONOUN SE INSTAN KATIKOUN EKEI PLIN LODREZON...
EPISIS KATHE VDOMADOULA KAIEKEI PIANOUN TYPOUSNA TA PERNOUN KSEXNAS SKANDALA PODOSFEROU KAIKANA DIO VOULEFTES PERSI..GIA PES MAS KAI TIS TIMORIES POPU TOUS EPIVLITHIKANE..:))aXAXAXAXA H METON TROPO EPIKINONIAS POU EXOUNE SE PSISANE POS EINE OLA THAVMA EKEI...H EISE APLOS KAI ESY VALTOS NA KSEXASOUMEKATHE TI POU MAS KANI NA KSEXORIZOUME EDO STO KATO MEROS ME TI THALASA....EDO PINOUME KANA POTIRAKI KI ODEIGAME EKEI ODIGANE PLEON MONO ME XIMIKA YPOKATASTATA ZALOURAS POU MALON SOU ARESOUN....
EDO KANOUME KAI KAMIA VOUTIA ...EKEI HLIOS MONO STO GAZON SAN TA GELADIA ...KAI EDO TROME NAI KAI KANA KOUNELAKI KAI LAGOUDAKI OXI GIA MOTRA OPOS EKEI ALLA GIATI EINE NOSTIMOOOOOOOOO RE KSENEROTEEEEE....KAI KAMIA XOLISTERINI EXOUME KAI KAPNIZOUME KAI PERISOTERO RE XAZOULI ZOUME...AFTO POU ZOUME STIN ELLADA KAI POPU ME MENOS PROSPATHOUNE NA MAS TO ALLAKSOUNE ONOMAETAI KAI EINE PIO KODA STIN ATOMIKIELEFTHERIA AFTO POU PROAGEIS ESEI ONOMAZETAI KOINONIKOS FASISMOS....EPISIS NA MIN KSEXASO TO TELEFTAIO EDO O SKYLOS EINE FILOS ADELFOS PSYXI EKEI EINE EMBOLIA TSIP KAIM MOSTRA ....AN KATALAVENIS TIN DIAFORA....SOU TA GRAFO ME GREEK LIS GIATI ME TA ELLINIKA DEN SE VLEPO KAI POLY KALO...DOULE E DOULE:))

Ξανθίππης said...

Ανώνυμε, κανείς δεν είπε ότι είναι ο επι γης παράδεισος, ουτε κατα διάνοια... η ουσία είναι ότι η ευαισθησία είναι ενταγμένη μέσα σε όλη την εκπαίδευσή τους και στον τρόπο της καθημερινής τους ζωής τους. Ευαισθησία σε ευπαθείς ομάδες με κυβερνητική πρωτοβουλία και ατομική προσπάθεια απο τους ίδιους..
Δεν παρκάρουν σε θέσεις αναπήρων, έχουν πεζοδρόμια προσβάσιμα σε όλους, οι πάντες βοηθούνε τον αδύναμο, το λεωφορείο περιμένει να ανεβεί το καροτσάκι.Αυτά περί ποδοσφαιρικών που μου αναφέρεις δεν θέλω να τα γνωρίζω και δεν μ΄ενδιαφέρουν...αγγίζουν άλλες ευπαθείς ομάδες που μου είναι άγνωστες.

Η φοροδιαφυγή είναι ποινικό έγκλημα...προφανώς είσαι της άποψης να καλύπτουμε τους εγκληματίες.Παρεπιπτόντως πληρώνεις κανονικά τους φόρους σου?

Δεν υπάρχει βουλευτική ασυλία...Για σένα ποιό πταίσμα/αδίκημα/εγκλημα θεωρείται άξιο συγκάλυψης? Συναίνεση είναι και η σιωπή και σε κατατάσσει στο ίδιο επίπεδο με τον βιαστή..Εκτός και αν ευχαριστιέσαι τον βιασμό οπότε πρόβλημά σου..

Σωστά βρε έξυπνο συμπέρανες ότι μου αρέσει να φτιάχνομαι u are right my friend! Οταν οι ιδέες μου είναι καλές μου αρέσει να τις χώνω...δεν ξέρεις πόσο με φτιάχνει..

Οσο για τις φασιστικές κάμερες οι ίδιοι όρισαν με δική τους απόφαση ότι αυτόν τον κόσμο θέλουν.Είναι δικαίωμά τους....

Είναι παρήγορο που βλέπεις την Ελλάδα για χώρα της Εδέμ.Δεν θέλω να σου χαλάσω την εικόνα.Κάτι μου λέει ότι είσαι πολύ μακριά για να αντιληφθείς τι γίνεται κοντά στην μύτη σου.Πέρα απο αυτήν δεν βλέπεις τι σου γίνεται...

Να αισθανόμαστε Ελληνες δεν λέω, αλλά να μην το παρακάνουμε. Καλό είναι να βάλουμε και κάτι παραπάνω.... το έχουμε ανάγκη.

{Καιρός είναι η έννοια "Ελληνας" να δώσει την θέση της στην έννοια "ανθρωπος" }-Μάνος Χατζιδάκης

γωγουσης βλασης said...

Ξανθίππη,το άρθρο σου με εντυπωσίασε και -δεν στο κρύβω- με ξάφνιασε ευχάριστα..Είσαι μια σπουδαία λογοτέχνιδα.

Φώτης said...

... μας αφησες ... για ΛΙΓΟ ... αλλα ηρθες και μας ''εστειλες'' για μια ΑΚΟΜΗ φορά
keepWalking Dear 3anthipi ... keepwalking
ToGhether

Peggy said...

Πολύ αληθινό κι αφυπνιστικό το κείμενό σου, Ξανθίππη. Φωτίζεις!

Ξανθίππης said...

Στην κοινωνία της λαμογιάς και της διαφθοράς αναρωτιούνται όλοι..."εγώ θα κάνω τον μαλάκα?"
Θα έρθει η στιγμή, που θα πουνε φτάνει!! και δεν θα ξέρουν απο που ν΄αρχίσουν, ενώ η συνταγή είναι απλή αλλά χρονοβόρα.

Οταν πριν απο χρόνια πολλά με εντυπωσίαζε η ηρεμία της Γενεύης διαπίστωσα ότι όλοι εδώ κορνάρανε σαν τρελλοί...Τώρα που...
εξευρωπαιστήκαμε, είμαστε το ίδιο...όποιος κορνάρει δεν γλιτώνει την μούντζα του... μας πήρε λίγος καιρός...

Εξω απο το σχολείο ρίχνανε όλοι χαρτάκια κάτω..με είδανε να τα μαζεύω δυό τρείς φορές ...τώρα βλέπω να το κάνουνε και άλλοι...

Παρατήρησα ότι όταν σε μια υπηρεσία ενας προιστάμενος είναι αγενής, άξεστος, είναι το ίδιο και υφιστάμενοι του. Δεν βγήκαν τυχαία "το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει", "πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι".Μπορεί να ποθούμε την κατσίκα του γείτονα και να ευχόμαστε να ψοφήσει, αυτό όμως ισχύει μόνο για υλικά αγαθά.
Σε θέματα συμπεριφορών ισχύει ο μιμητισμός.Θα σας εξηγήσω τι εννοώ..

Σε κάποιο ταξίδι μου οδικώς με λεωφορείο απο Αυστρία στην Ελλάδα διαπίστωσα ότι όλοι χρησιμοποιούσαν σακκούλες για τα σκουπίδια τους μέχρι που φθάσαμε στα σύνορα της Ελλάδος.Ως δια μαγείας μόλις μπήκαμε, ανοίγανε το παράθυρο και τα πετούσανε έξω.Απο μια χώρα που οι κάτοικοί της δεν την σέβονται, περιμένεις να την σεβαστούν οι επισκέπτες?

Τα μωρά μας γίνονται ήρεμα όταν μεγαλώνουν σε ήρεμο και πολιτισμένο περιβάλλον.Οφείλουμε σε τέτοιο περιβάλλον να μεγαλώσουμε την νέα γενιά. Με ευαισθησία στο περιβάλλον και στον συνάνθρωπο, δίνοντας πρώτοι εμείς το παράδειγμα.Αφού το κράτος αδιαφορεί και δεν εντάσσει τις περιβαντολλογικές ευαισθησίες μέσα στο εκπαιδευτικό της σύστημα να αναλλάβει πρωτοβουλία η οικογένεια, εμείς.Αντίθετα, γεννά πρώτης τάξεως ανταγωνιστές με το ανελέητο κυνηγητό της βαθμοθηρίας, ανταγωνισμό που μας ακολουθεί μια ζωή.

Οταν μιλάμε για διαφορετικά ήθη σε άλλες χώρες εννοούμε την κουλτούρα που έχει εμπεδωθεί στα χρόνια με τον μιμητισμό.Οι Ιάπωνες δεν είναι καλύτεροι άνθρωποι απο εμάς ούτε και χειρότεροι. Εχει επιβληθεί ένα κώδικας συμπεριφοράς που κάνει την ζωή τους πιο ευχάριστη.

Μπορώ να πώ άπειρα παραδείγματα καθημερινής τρέλλας.Προτείνω να αρχίσετε να παρατηρείται τον εαυτό σας.Θα τον πιάσετε να δείχνει σεβασμό και δέος σε ένα καθαρό και πολιτισμένο περιβάλλον και δεν θα είναι αυτός ο πρώτος που θα το λερώσει ή θα το βεβηλώσει..
Ειμαι αισιόδοξη...

Ξανθίππης said...

Στην κοινωνία της λαμογιάς και της διαφθοράς αναρωτιούνται όλοι..."εγώ θα κάνω τον μαλάκα?"
Θα έρθει η στιγμή, που θα πουνε φτάνει!! και δεν θα ξέρουν απο που ν΄αρχίσουν, ενώ η συνταγή είναι απλή αλλά χρονοβόρα.

Οταν πριν απο χρόνια πολλά με εντυπωσίαζε η ηρεμία της Γενεύης διαπίστωσα ότι όλοι εδώ κορνάρανε σαν τρελλοί...Τώρα που...
εξευρωπαιστήκαμε, είμαστε το ίδιο...όποιος κορνάρει δεν γλιτώνει την μούντζα του... μας πήρε λίγος καιρός...

Εξω απο το σχολείο ρίχνανε όλοι χαρτάκια κάτω..με είδανε να τα μαζεύω δυό τρείς φορές ...τώρα βλέπω να το κάνουνε και άλλοι...

Παρατήρησα ότι όταν σε μια υπηρεσία ενας προιστάμενος είναι αγενής, άξεστος, είναι το ίδιο και υφιστάμενοι του. Δεν βγήκαν τυχαία "το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει", "πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι".Μπορεί να ποθούμε την κατσίκα του γείτονα και να ευχόμαστε να ψοφήσει, αυτό όμως ισχύει μόνο για υλικά αγαθά.
Σε θέματα συμπεριφορών ισχύει ο μιμητισμός.Θα σας εξηγήσω τι εννοώ..

Σε κάποιο ταξίδι μου οδικώς με λεωφορείο απο Αυστρία στην Ελλάδα διαπίστωσα ότι όλοι χρησιμοποιούσαν σακκούλες για τα σκουπίδια τους μέχρι που φθάσαμε στα σύνορα της Ελλάδος.Ως δια μαγείας μόλις μπήκαμε, ανοίγανε το παράθυρο και τα πετούσανε έξω.Απο μια χώρα που οι κάτοικοί της δεν την σέβονται, περιμένεις να την σεβαστούν οι επισκέπτες?

Τα μωρά μας γίνονται ήρεμα όταν μεγαλώνουν σε ήρεμο και πολιτισμένο περιβάλλον.Οφείλουμε σε τέτοιο περιβάλλον να μεγαλώσουμε την νέα γενιά. Με ευαισθησία στο περιβάλλον και στον συνάνθρωπο, δίνοντας πρώτοι εμείς το παράδειγμα.Αφού το κράτος αδιαφορεί και δεν εντάσσει τις περιβαντολλογικές ευαισθησίες μέσα στο εκπαιδευτικό της σύστημα να αναλλάβει πρωτοβουλία η οικογένεια, εμείς.Αντίθετα, γεννά πρώτης τάξεως ανταγωνιστές με το ανελέητο κυνηγητό της βαθμοθηρίας, ανταγωνισμό που μας ακολουθεί μια ζωή.

Οταν μιλάμε για διαφορετικά ήθη σε άλλες χώρες εννοούμε την κουλτούρα που έχει εμπεδωθεί στα χρόνια με τον μιμητισμό.Οι Ιάπωνες δεν είναι καλύτεροι άνθρωποι απο εμάς ούτε και χειρότεροι. Εχει επιβληθεί ένα κώδικας συμπεριφοράς που κάνει την ζωή τους πιο ευχάριστη.

Μπορώ να πώ άπειρα παραδείγματα καθημερινής τρέλλας.Προτείνω να αρχίσετε να παρατηρείται τον εαυτό σας.Θα τον πιάσετε να δείχνει σεβασμό και δέος σε ένα καθαρό και πολιτισμένο περιβάλλον και δεν θα είναι αυτός ο πρώτος που θα το λερώσει ή θα το βεβηλώσει..
Ειμαι αισιόδοξη...

Ξανθίππης said...

Στην κοινωνία της λαμογιάς και της διαφθοράς αναρωτιούνται όλοι..."εγώ θα κάνω τον μαλάκα?"
Θα έρθει η στιγμή, που θα πουνε φτάνει!! και δεν θα ξέρουν απο που ν΄αρχίσουν, ενώ η συνταγή είναι απλή αλλά χρονοβόρα.
Οταν πριν απο χρόνια πολλά με εντυπωσίαζε η ηρεμία της Γενεύης διαπίστωσα ότι όλοι εδώ κορνάρανε σαν τρελλοί...Τώρα που...
εξευρωπαιστήκαμε, είμαστε το ίδιο...όποιος κορνάρει δεν γλιτώνει την μούντζα του... μας πήρε λίγος καιρός...
Εξω απο το σχολείο ρίχνανε όλοι χαρτάκια κάτω..με είδανε να τα μαζεύω δυό τρείς φορές ...τώρα βλέπω να το κάνουνε και άλλοι...
Παρατήρησα ότι όταν σε μια υπηρεσία ενας προιστάμενος είναι αγενής, άξεστος, είναι το ίδιο και υφιστάμενοι του. Δεν βγήκαν τυχαία "το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει", "πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι".Μπορεί να ποθούμε την κατσίκα του γείτονα και να ευχόμαστε να ψοφήσει, αυτό όμως ισχύει μόνο για υλικά αγαθά.
Σε θέματα συμπεριφορών ισχύει ο μιμητισμός.Θα σας εξηγήσω τι εννοώ..
Σε κάποιο ταξίδι μου οδικώς με λεωφορείο απο Αυστρία στην Ελλάδα διαπίστωσα ότι όλοι χρησιμοποιούσαν σακκούλες για τα σκουπίδια τους μέχρι που φθάσαμε στα σύνορα της Ελλάδος.Ως δια μαγείας μόλις μπήκαμε, ανοίγανε το παράθυρο και τα πετούσανε έξω.Απο μια χώρα που οι κάτοικοί της δεν την σέβονται, περιμένεις να την σεβαστούν οι επισκέπτες?
Τα μωρά μας γίνονται ήρεμα όταν μεγαλώνουν σε ήρεμο και πολιτισμένο περιβάλλον.Οφείλουμε σε τέτοιο περιβάλλον να μεγαλώσουμε την νέα γενιά. Με ευαισθησία στο περιβάλλον και στον συνάνθρωπο, δίνοντας πρώτοι εμείς το παράδειγμα.Αφού το κράτος αδιαφορεί και δεν εντάσσει τις περιβαντολλογικές ευαισθησίες μέσα στο εκπαιδευτικό της σύστημα να αναλλάβει πρωτοβουλία η οικογένεια, εμείς.Αντίθετα, γεννά πρώτης τάξεως ανταγωνιστές με το ανελέητο κυνηγητό της βαθμοθηρίας, ανταγωνισμό που μας ακολουθεί μια ζωή.
Οταν μιλάμε για διαφορετικά ήθη σε άλλες χώρες εννοούμε την κουλτούρα που έχει εμπεδωθεί στα χρόνια με τον μιμητισμό.Οι Ιάπωνες δεν είναι καλύτεροι άνθρωποι απο εμάς ούτε και χειρότεροι. Εχει επιβληθεί ένα κώδικας συμπεριφοράς που κάνει την ζωή τους πιο ευχάριστη.
Μπορώ να πώ άπειρα παραδείγματα καθημερινής τρέλλας.Προτείνω να αρχίσετε να παρατηρείται τον εαυτό σας.Θα τον πιάσετε να δείχνει σεβασμό και δέος σε ένα καθαρό και πολιτισμένο περιβάλλον και δεν θα είναι αυτός ο πρώτος που θα το λερώσει ή θα το βεβηλώσει..
Ειμαι αισιόδοξη...

Anonymous said...

Ξανθιππη, μ αρεσει το μπλογκ σου και δεν ειναι η πρωτη φορα που το επισκεπτομαι. Καποιο λινκ με εφερε πριν καιρο και το θυμαμαι απ τη φωτο με τα συκα, χαχαχα.
Πολυ καλο το ποστ σου. Βρηκα κατι ασχετο με το γενικο θεμα του για να διαφωνισω. "Όταν οι άνθρωποι του Πολυτεχνείου αφήνουν το γαρύφαλλο μέσα από τις μαύρες θωρακισμένες Μερσεντές?"-Ισχυει αλλα για τους ελαχιστους που εξαργυρωσαν την οποια αντιστασιακη τους δραση. Οι υπολοιποι ειναι στην απεξω και καλα κανουν.

Post a Comment

γραψτε εδω το σχόλιό σας