Monday, November 29, 2010

ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΧΕΡΙΑ…...από την Ξανθίππη Γκλαβοπούλου

Συναντιόμαστε  Παρασκευή μεσημέρι στο conference room στον τελευταίο όροφο του μεγάρου της Gama Bank. Όταν τα τηλέφωνα έχουν σιγήσει, όταν όλοι στον όροφο έχουν φύγει με σακίδιο για το Σαββατοκύριακο στην ώρα τους ή κάποιοι λίγο πιο νωρίς για την εβδομαδιαία συνάντηση με φίλους στην κλειστή αγορά. Είναι περασμένες πέντε το απόγευμα. 
Στα δικά μου χέρια έπεσε η πιο δύσκολη υπόθεση…

Η συνάντηση δεν γίνεται  κάθε Παρασκευή..μόνον  όταν έρχεται ο Μεγάλος από την Αθήνα και θέλει να δει από κοντά τις εκκρεμότητες που μας βαραίνουν… Αυτήν την φορά οι φάκελοι είναι πολλοί αλλά ο δικός μου είναι ο πιο μεγάλος… Ο καθένας από εμάς, πέντε στο σύνολο, έχει από  5-10 υποθέσεις αλλά συνεννοούμαστε πάντα μεταξύ μας ποιος  θα έχει  προτεραιότητα..Τις πιο σοβαρές υποθέσεις τις πιάνουμε  πρώτες… εγώ θα είμαι πρώτη σήμερα με ομόφωνη απόφαση ..


Το σακάκι με στενεύει, τα τακούνια με έχουν πεθάνει από το πρωί… πόσο θα ήθελα να ήμουν στο σπίτι μου, στην πολυθρόνα μου, χωρίς την στολή εργασίας και χωρίς ούτε καν παντόφλες … ξυπόλητη ….τα παιδιά θα έχουν ήδη γυρίσει   κι εγώ απούσα στον  προγραμματισμό   του Σαββατοκύριακου..


Ο  Μεγάλος ήδη είχε έρθει… έχει καθίσει  στο κορυφή του στενόμακρου τραπεζιού κρατάει στα χέρια του μόνο ένα στυλό χωρίς χαρτιά , προφανώς  γιατί αντικαθιστά το τσιγάρο που θα ήθελε πολύ να καπνίσει.. μπορεί πάλι ο mont blank  μαζί με το χρυσό ρολόι να είναι status υπεροχής  γιατί κατά τα άλλα, όλοι μας φοράμε μαύρα σακάκια ούτε σε μνημόσυνο να  ήμασταν… Το σκηνικό θεάτρου ήταν ήδη στην πρώτη πράξη.


Μου ρίχνει ένα τέτοιο χαμόγελο που  μπορούσα να  αισθανθώ την αδυναμία του να κάνουμε τα δύσκολα εύκολα..Τι έχουμε? Θα πει… Πόσες φορές την έχω ακούσει αυτήν την έκφραση… κανείς μας δεν έχει το θάρρος να εξιστορήσει  τι σημαίνει να φοβάσαι να πάρεις αποφάσεις  αλλά να προχωρούμε ούτως ή άλλως.


Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο… λέω, χωρίς να ακούσω αν είπε ή όχι την ερώτηση… έτσι λέμε πάντα για τα αδύνατα… γιατί τα δύσκολα τα κάνουμε αμέσως… αποτελεσματικότητα για μια τράπεζα είναι όταν έχει ήδη δρομολογήσει τους τρόπους είσπραξης των οφειλών της με οποιονδήποτε τρόπο. Συναινετικά, αναγκαστικά με ή χωρίς δικηγόρους…


Η περίπτωσή που είχα στα δικά μου χέρια  όμως  απαιτούσε ακριβείς απαντήσεις... Ήθελα να πάρω έγκριση για την παράταση σαν τρελή… Έπρεπε να πείσω χωρίς να διακινδυνεύσω.. Παραδίδω στον Μεγάλο τον ισολογισμό και την γραπτή έκθεση αξιολόγησης …
Σε ακούω μου λέει…


Παίρνω φόρα και χωρίς καμιά συναισθηματική χροιά στην φωνή μου, αρχίζω να λέω νούμερα …
-    Τα έσοδα της MELLON CORPORATION  στηρίζονται  45% στον τουρισμό, 30% σε μεταποίηση και 20% σε εμπορικές δραστηριότητες. Επίσης έχει κάποια σταθερά έσοδα από ενοίκια ακινήτων. Όπως ο χειρούργος στο τραπέζι… ανακοινώνω τα σημεία που πονάνε και περιμένω ν΄αρχίσω την εγχείρηση…

-    Κυρία μου που οφείλονται οι ζημιές της εταιρίας που εμφανίζει στην τελευταία χρήση? 
-    Έγινε ορθολογισμός σε κονδύλια προηγουμένων ισολογισμών… απαντώ ατάραχη. Σαν να μην πέρασε ποτέ από τα χέρια μου άλλη φορά ισολογισμός της εταιρίας. Ο λογιστής,   υπέβαλε  λάθος ισολογισμούς που επιβεβαιώθηκαν ως σωστοί από το σώμα ορκωτών λογιστών. Έτσι σήμερα μετά τις διορθώσεις, οι υποχρεώσεις της επιχείρησης είναι περισσότερες από τα έσοδά της κατά  135%  αδυνατεί ως εκ τούτου να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και ζητά παράταση…. αναρωτιέμαι γιατί στα δικά μου χέρια?
-    Ο λογιστής τι απέγινε? Το σώμα ορκωτών λογιστών τι είπε? Τινάχθηκε ολόκληρος θυμωμένα αλλά ήταν έτοιμος να ακούσει με περιέργεια. Αυτό δεν είναι κάτι που το συναντάμε και κάθε μέρα, αν και τις περισσότερες φορές είναι κάτι που το υποπτευόμαστε και ψάχνουμε σαν τρελοί να το εξακριβώσουμε..
Απαντάω σε μια ερώτηση που την περίμενα.
-    Από όσο  γνωρίζω ο λογιστής έχει αποχωρήσει από την εταιρία  αλλά για ένα περίεργο λόγο δεν διώκεται νομικά ούτε έχει δεχθεί κλήση για  να απολογηθεί.
-    Δεν το βρίσκεις περίεργο αυτό? Τι έκαναν?
-    Κύριε Διευθυντά προφανώς συμβαίνει για να μην απαξιωθεί η φήμη της εταιρίας απέναντι στους πιστωτές της με ενδεχόμενο σκάνδαλο, επίσης θα είχε αντίκτυπο και στην χρηματιστηριακή της αξία. Γι αυτόν τον λόγο δεν οχλήθηκε απ΄όσο γνωρίζουμε και η  ορκωτή εταιρία..
-    Και οι διαχειριστές της επιχείρησης πως το αντιμετώπισαν?
-    Αποφάσισαν να μην συγκαλύψουν το γεγονός με αποτέλεσμα να πέσει η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας στο ναδίρ. Επιπλέον όταν έβαλαν την εταιρία στο χρηματιστήριο δεν έκρυψαν ότι ήταν με τα μαγειρεμένα στοιχεία. Δεδομένου όμως της καλής πορείας της όλα αυτά τα χρόνια, εξακολουθεί η μετοχή της να είναι στο ταμπλώ… Η διοίκηση αν και άλλαξε τα τελευταία χρόνια κάνει ότι μπορεί….
-    Γιατί δεν μειώνουν ταυτόχρονα τα λειτουργικά έξοδα διοίκησης? Είναι παράλογα τα ποσά που φαίνονται ότι ξοδεύουν. Δεν τους είπατε από εκεί ότι πρέπει να ξεκινήσουν?
-    Είπαν ότι θα το κάνουν στο μέλλον,  αφού εξαντλήσουν όλα τα υπόλοιπα  μέσα εισροής χρημάτων.
-    Τα λοιπά έξοδα τι αφορούν? Τι σκέπτονται να κάνουν για τον περιορισμό τους?
-    Πρόκειται να κάνουν κάποιες συγχωνεύσεις τμημάτων, λογιστηρίων, αποσπάσεις υπαλλήλων σε άλλα τμήματα, μια αναδιοργάνωση δηλαδή, αλλά αργούν… η διοίκηση κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.
-    Υπάρχει περίπτωση να πάρουμε τις προσωπικές εγγυήσεις των διαχειριστών? Πως το βλέπεις, είναι εφικτό?  Μήπως να πιέσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση? Να δώσουμε παράταση εντάξει ,  αλλά αφού ξέρεις ότι δεν δίνουμε χωρίς επιπλέον  εγγυήσεις..
-    Αυτό δεν τίθεται καν σαν  θέμα συζήτησης κύριε Διευθυντά. Είναι όλοι κάτοχοι σημαντικότατης περιουσίας που έγινε ακόμα μεγαλύτερη από τις χρηματιστηριακές τους ανησυχίες… Δεν διακινδυνεύουν προσωπική τους περιουσία… άλλωστε η νομική μορφή της εταιρίας είναι ανώνυμη εταιρία…
-    Έχουμε ελέγξει την φερεγγυότητά τους?
-    Κύριε Διευθυντά στο καζίνο δεν παίζουν… το χρηματιστήριο λογίζεται σαν  τυχερό παιχνίδι? Αλλά ποιος μπορεί να ελέγξει αν είναι μέσα στο χρηματιστήριο? Ακόμα και να είναι κάποιος,  δεν θα είναι με το δικό του όνομα.  Πάντως κάποιοι από αυτούς είναι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας νεοαποκτηθείσας… Επίσης έχουν καταθέσεις  στα ονόματα των συζύγων τους και των παιδιών τους. Είναι όλοι μορφωμένοι με εξαιρετικούς πανεπιστημιακούς τίτλους και με βαθειά γνώση του αντικειμένου της  οικονομικής επιστήμης.
-    Τι σκέφτονται δηλαδή να κάνουν προκειμένου να επιτευχθεί η επιβίωση της εταιρίας?
-    Να αυξήσουν τα ενοίκια,  να αυξήσουν τις τιμές των προιόντων  που εμπορεύονται,  να μειώσουν τους μισθούς των εργαζομένων και να κόψουν τις παροχές πλέον των μισθολογικών συμβάσεων καθώς και να απολύσουν και κάποιο μέρος του προσωπικού.
-    Καλά οι εργαζόμενοι δεν αντέδρασαν?
-    Όχι διότι τους κάλεσε ο προσωπάρχης της εταιρίας και τους έκανε σαφές ότι αν δεν δεχθούν τις αλλαγές τότε θα προχωρήσουν σε απολύσεις και πιθανότατα στο κλείσιμο της επιχείρησης. Οι συνδικαλιστές τους στην αρχή μπορεί να είχαν κάποιες αντιδράσεις αλλά κατάφεραν να τις  κάμψουν και αυτές και η επιτυχία τους ήταν ότι  στις συνδικαλιστικές εκλογές επανεξελέγησαν παρά την καχυποψία ότι τα «βρήκαν» με την εργοδοσία τους. Η επιχείρηση συνεχίζει να λειτουργεί  έστω και με αντίξοες συνθήκες.
-    Στο κονδύλι «προμηθευτές» τι τρέχει? Εξαιρετικά υψηλό….
-    Πραγματικά κύριε Διευθυντά δεν γνωρίζω..Πήρα τηλέφωνο τον βασικό  προμηθευτή τους αλλά μου είπαν  ότι πλέον μένει μόνιμα στην Γερμανία. Με παρέπεμψαν στον αντιπρόσωπό τους στην Αθήνα αλλά και αυτός έφυγε για Γερμανία πρόσφατα.
-    Ποια είναι τα προβλεπόμενα έσοδα από την συνέχιση των δραστηριοτήτων?
-    Προβλέπεται μείωση των εσόδων από τους τουριστικούς πόρους, λόγω μη ανταγωνιστικότητας,  καθόλου έσοδα από την μεταποιητική δραστηριότητα η οποία σταμάτησε και μείωση δραστική της εμπορικής δραστηριότητας. Τα έσοδα από τα ακίνητα αδυνατούν να τα εισπράξουν λόγω υπερβολικής αύξησης  και κάποια από αυτά ξενοικιάστηκαν…
-    Τι πιθανότητες πιστεύεις ότι έχει να επιβιώσει η εταιρία?
-    Αν συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό κύριε Διευθυντά σε λιγότερο από  χρόνο θα έχει πτωχεύσει..
-    Τι ακίνητη περιουσία έχει η εταιρία? Εμείς τι έχουμε στα χέρια μας?
-    Η εταιρία διαθέτει ακίνητα και κινητά ανεκτίμητης αξίας. Δεν είναι προσημειωμένα… αλλά είναι ελεύθερα βαρών… Πιθανότατα τα ακίνητα να είναι αξιοποιήσιμα και να έχει ενδιαφέρον για κάποιους άλλους πελάτες μας.
-    Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι? Ποιος θα μπορούσε να ήταν δυνητικά αγοραστής?
-    Από όσο ξέρουμε ναι,  αλλά κανείς δεν θέλει να πληρώσει  μεγάλο τίμημα αγοράς. Όλοι θέλουν να αγοράσουν σε τιμή ευκαιρίας και περιμένουν να πέσουν και άλλο οι τιμές των ακινήτων.
-    Το ενεργητικό της εταιρίας , η περιουσία της δηλαδή, υπερκαλύπτει το παθητικό δηλαδή τις υποχρεώσεις της?
-    Η εκτίμηση μου είναι  ότι δεν έχουν αποτιμηθεί   με τις σωστές τιμές οι αξίες των ακινήτων, δεν έγινε αναδιάρθρωση με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες αλλά   λογικά και με την προυπόθεση ότι αυτές θα αξιοποιηθούν από   ενδιαφερόμενους στο μέγιστο,  ναι τις καλύπτουν. Σας επισυνάπτω έκθεση πραγματογνωμόνων με τις  εκτιμηθείσες αξίες και με τις νέες προσαυξημένες.
-    Οι διαχειριστές αν αλλάξουν? Θα έχουμε πρόβλημα με την συναίνεση των επόμενων διαχειριστών?  Υπάρχει διάδοχη κατάσταση?
-    Υπάρχει κύριε Διευθυντά. Υπάρχουν  πρόσωπα που  έχουν εξίσου καλά προσόντα και οικονομικές σπουδές στην Αμερική. Όταν θα κεφαλοποιηθούν   οι τόκοι θα αρχίσει ο  φαύλος κύκλος… Δεν θα έχουν πολλές επιλογές, θα πρέπει να ξαναδανειστούν  για να αποπληρώσουν τα παλαιά χρέη, θα πρέπει να βρουν χρήματα για να κάνουν νέες επενδύσεις από άλλους πόρους,   οπότε η Gama Bank θα έχει μέχρι τότε πάρει  τόσα έσοδα από τόκους που θα έχει  υπερκαλύψει το αρχικό κεφάλαιο. Επίσης δεν χάνει την  δυνατότητα εκποίησης των περιουσιακών της στοιχείων στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Το μόνο μέλημα των διαχειριστών  είναι να μην συμβεί η πτώχευση στα δικά τους χέρια.   Κανένας  δεν θέλει να πληρώσει τίμημα στην επαγγελματική του καριέρα σε περίπτωση που  συμβεί μια πτώχευση στην πορεία τους.
Νομίζοντας ότι μονολογεί ακούγαμε όλοι…
-    Αυτήν την στιγμή έχουμε μία εταιρία αναξιόπιστη με ύποπτους για κακή διοίκηση διαχειριστές, με ζημιές και με αβέβαια οικονομικά μελλοντικά αποτελέσματα και  το μόνο θετικό είναι ότι έχει ακίνητη περιουσία αξιοποιήσιμη και πιστούς εργαζόμενους. Κατάλαβα καλά? Και πρέπει αυτήν την εταιρία να την στηρίξουμε  παρατείνοντας αυτά που ήδη έχουμε δώσει  για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δόσεις…. Τι θα κερδίσουμε?
-    Κύριε Διευθυντά  τι κέρδος θα είχαμε από μία πτωχευμένη εταιρία? Με αυτόν τον  τρόπο  δείχνουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο στους εργαζόμενους , ελέγχουμε τα εσωτερικά της επιχείρησης, που δεν ξέρετε πως μπορούμε να τα διαχειριστούμε, η διοίκηση  είναι   δικοί μας άνθρωποι , απόλυτα συνεργάσιμοι…. Ταυτόχρονα  αυξάνουμε τα έσοδα μας από επιπλέον τόκους. Άλλωστε στην περίπτωση που πτωχεύσει,  έχετε σκεφτεί ότι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι ως άνεργοι θα πάψουν να μας δίνουν τα παράπλευρα έσοδα από κάρτες που τους προσφέραμε,  δεν θα έχουν καταθέσεις και δεν θα ανακυκλώνουν τα χρήματά τους δημιουργώντας μια ύφεση στην αγορά λόγω του μεγάλου αριθμού τους?
-    Μμμμ… Θέλω να με ενημερώνεις  για την εξέλιξη της υπόθεσης …Η εταιρία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον  και άλλων ανταγωνιστριών τραπεζών … Προχωράμε στην παράταση… σημείωσε σε παρακαλώ  αξιολόγηση κινδύνου Β+… να επικοινωνείτε  με την εταιρία κάθε τρίμηνο και να σας δίνουν την πρόοδο των εργασιών τους… και κάποιος από εμάς να παρευρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας για να παρακολουθούμε τις επιχειρηματικές του αποφάσεις. Από κοντά και για κανέναν λόγο δεν θα αφήσετε να συμβεί αναδιάρθρωση του δανείου. Παύση πληρωμών και αδυναμία  επιβεβαιωμένη σημαίνει παύση  εκτοκισμού, μηδενισμός κάποιου μέρους του χρέους και  παράταση του υπολοίπου… για τέτοια είμαστε? Παράταση!! Δεν θέλω να συμβεί στα δικά μου χέρια..
-    Μάλιστα κύριε Διευθυντά! Κάτι άλλο θα θέλατε?
-    Πως είπαμε ότι είναι ο διακριτικός τίτλος της εταιρίας?
-    HELLAS  κύριε Διευθυντά!


 «Αν χρωστάς στην Τράπεζα εκατό δολάρια τότε έχεις πρόβλημα. Αν χρωστάς εκατό  εκατομμύρια δολάρια, τότε η Τράπεζα έχει πρόβλημα» - John Paul Getty  (Αμερικανός επιχειρηματίας 1892-1976)


ΞΑΝΘΙΠΠΗ
(Επί πολλά έτη μέλος Συμβουλίου  Χρηματοδοτήσεων Τράπεζας)

www.xanthippi.gr

Friday, November 19, 2010

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ? από την Ξανθίππη Γκλαβοπούλου

Δυο μέρες τώρα το BBC Sussex ασχολείται με ένα θέμα εκτοπίζοντας τις πολιτικές ειδήσεις σε δευτερεύουσας σημασίας γεγονότα. Μία δεσποινίς ετών 92 πριν από ένα χρόνο υιοθέτησε ένα σκυλί ντόπερμαν από καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Κάποια στιγμή, τους το άφησε για 20 μέρες προκειμένου να ταξιδέψει. Όταν όμως επέστρεψε κατακεραυνοβολήθηκε από την απόφαση να δοθεί το ζώο σε κάποιους άλλους.
Η δεσποινίς κατέφυγε στην δικαιοσύνη και από τότε μη βρίσκοντας ανταπόκριση από φορείς, απασχολεί όλα τα τοπικά μέσα. Στρατολογήθηκαν δικηγόροι, ψυχολόγοι σκύλων… ναι ναι… υπεύθυνοι οργανώσεων προστασίας τετράποδων, θέτοντας ερωτήματα στην τοπική κοινωνία του τύπου. Είναι ένα τετράποδο property και πόσο χρονικό διάστημα κατοχυρώνει δικαιώματα στο αφεντικό του? Οι τοξίνες λόγω μη έντονης φυσικής δραστηριότητας του ζώου αποτελεί υπαιτιότητα για να αρθεί η κηδεμονία από το αφεντικό του? Πως μπορεί να εκτιμηθεί και με ποια κριτήρια η σωστή παραμονή ενός ζώου σε ένα σπίτι.. και άλλα πολλά….

Οι  Βρετανοί χάνοντας μια αυτοκρατορία  και ψάχνοντας ρόλο άγνωστο γιατί, ανέπτυξαν ιδιαίτερη ευαισθησία σε πολλά οικολογικά περιβαλλοντολογικά θέματα και λατρεύουν να το κάνουν αυτό δημιουργώντας  μεγάλο θόρυβο, όχι μόνο στην μουσική τους. Οι καλοί τους τρόποι δεν εξαντλούνται  στο τραπέζι αλλά επεκτείνονται και σε άλλα θέματα, αυτά που από ένστικτο θαυμάζουμε. Όταν οδηγούσα και πέταξα ένα άδειο πακέτο τσιγάρα από το παράθυρο σε highspeed road σε τρία χιλιόμετρα με είχε σταματήσει η αστυνομία καλά πληροφορημένη από τον «πισινό» μου… Εντοπίζοντας ότι τα κουνέλια μειώνονταν σημαντικά σε αριθμό, από την φοιτητική ελληνική κοινότητα, τα τάιζαν τέτοιες τροφές που σε απέτρεπαν ακόμη και να τα πλησιάσεις …πόσο μάλλον να τα γευτείς. Έτσι οι ασβοί-λαγοί γλύτωσαν την παρέα με τα κρεμμυδάκια στιφάδο  και τα παλληκάρια μας βάλανε τις σφεντόνες στα συρτάρια τους.

Πριν μερικές μέρες με την υποψία ότι θα αυξηθούν τα δίδακτρα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ξεχύθηκαν και τα έκαναν γυαλιά-καρφιά όταν το μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών είναι αλλοδαποί. Όταν ο υπουργός τους οικειοποιήθηκε (έτσι το λέμε εμείς- οι Άγγλοι το λένε  υπεξαίρεση ) ένα κατάπτυστο ποσό  για τα ελληνικά δεδομένα  τον στείλανε στο σπίτι του. Σε θέματα καθημερινής τρέλας έχουν την λύση. Δεν αφήνουν να πέσει τίποτα κάτω… 
Η ευαισθησία τους μεταδίδεται όπως και τα μαθήματα κηπουρικής τους. Όλοι έχουν το ίδιο καλοκουρεμένο πράσινο γκαζόν σε σημείο να νομίζεις ότι όλοι οι κήποι είναι ένα… και αυτή είναι η πεμπτουσία της αλήθειας… παρασύρει ο ένας τον άλλον σε συμπεριφορές οικολογικής και όχι μόνο ευαισθησίας. Ο καθηγητής των παιδιών μου πηγαίνει στο πανεπιστήμιο με τα πόδια ή με το ποδήλατο, δεν χρησιμοποιεί το ασανσέρ δεν έχει κινητό.. θα μου πείτε ακραίες περιπτώσεις… ναι αλλά είναι ευτυχισμένος, γιατί έχει ήσυχη την συνείδησή του ότι πράττει το σωστό για τον εαυτό του και τους άλλους.

Η ευαισθησία μεταδίδεται σαν ιός από τον ένα στον άλλον εξοστρακίζοντας την κυνικότητα. Όταν θα είμαστε οι πολλοί , και   θα απολαμβάνουμε τα αρώματα από τις τριανταφυλλιές μας, τότε και  ο κυνικός γείτονας θα ζητήσει και αυτός το φάρμακο για να ποτίσει την δικιά του.  Όπου κυνικός είναι ο άνθρωπος που ξέρει την τιμή όλων των πραγμάτων αλλά την αξία κανενός κατά τον Oscar. Είναι ο άνθρωπος που, όταν μυρίζει λουλούδια ψάχνει να βρει το φέρετρο κατά τον Loui Mencken. Ουτοπία θα μου πείτε... Η πλειοψηφία συνήθως -όχι πάντα- δίνει μια καλή απάντηση σε αυτούς που την αμφισβητούν.Δεν είναι  η απόλυτη αλήθεια  αλλά ποιός μπορεί να αρνηθεί μια θετική στάση ζωής που μόνο καλό μπορεί να προκαλέσει? Είναι ευκολότερο να ενστερνιστείς τον τρόπο ζωής που σε κάνει πιο χαρούμενο παρά να μπείς σε αγώνα να τον πολεμήσεις. Αφορμές και δικαιολογίες μπορούμε να βρούμε άπειρες για να παραμείνουμε άκαμπτοι, τα γεγονότα όμως θα μας προλάβουν...


Η ευαισθησία είναι το ιώδιο στην πληγή είναι η απάντηση σε μια βαλτωμένη κοινωνία. Πως μπορείς να εξαναγκάσεις κάποιον  να γίνει ευαίσθητος? Οταν το σημερινό μότο είναι  "τα κακά κορίτσια πάνε παντού..". Όταν σαν παλιάνθρωπος διαλέγει να λέει την αλήθεια με δυσάρεστο τρόπο? Όταν συμπεριφέρονται με όλους σαν εξίσου διεφθαρμένους με τους ίδιους –σύμφωνα με το ανέκδοτο- «μαζί τα φάγαμε»? Όταν οι άνθρωποι του Πολυτεχνείου αφήνουν το γαρύφαλλο μέσα από τις μαύρες θωρακισμένες Μερσεντές?  Υπάρχει λύση?

Ναι, βάζοντας το ερώτημα  στον εαυτό μας «πόσο καιρό θα αντέξω την απελπισία μου χωρίς ελπίδα, ποιο αναισθητικό θα αναποδογυρίσει την ζωή μου»? Ανάμεσα στο δίλημμα της λαχτάρας για μια καλύτερη καθημερινή ζωή και της απελπισίας να συνεχίσουμε τον κατήφορο, η απάντηση είναι η ευαισθησία. 
Ο πολιτισμός μας δεν εξαρτάται άμεσα από κανένα ιδιαίτερα τομέα της επιστήμης, η συνέχιση όμως της ανθρωπότητας εξαρτάται από τα δικά μας αντανακλαστικά ευαισθησίας. Τρομάξτε τους φωνάζοντας δεν πάει άλλο… Η μεγαλύτερη ατομική συνεισφορά μας είναι να διορθώσουμε τα λάθη μας με φως, με τέχνη, με αγάπη, με ευαισθησία, με εθελοντισμό και με καλή προαίρεση πάνω απ΄όλα. Το οφείλουμε σε όλους αυτούς που αγαπάμε.

«Η θετική στάση μας μπορεί να μην επιλύσει όλα τα προβλήματά σου, αλλά θα ενοχλήσει τόσους ανθρώπους, που αξίζει τον κόπο» Herm Albright

Όπως οι αυλές μας στα νησιά είναι γεμάτες φορτωμένες μποκαμβίλιες έτσι θα θεριέψει και η ευαισθησία φυτεύοντας την πρώτα απ όλα στο δικό μας σπίτι… ποιός δεν θέλει την ομορφιά και το άρωμα?
Ξανθίππη